تبلیغات
وبلاگ مهندسی مکانیک - تین پلیت:ورق قلع اندود
 

نوشته شده توسط : سهیل پوررحیمی

تین پلیت:ورق قلع اندود

بدون تردید بسته بندی فلزی بیشترین طرف داران را در بین دیگر موارد بسته بندی به خود اختصاص داده است و به طورطبیعی ورق فلزی هم به عنوان ماده اولیه ساخت قوطی های فلزی، در این بین نقشی تعیین کننده دارد. دراین مقاله سعی می شود، با معرفی کافی از ورق قلع اندود یا ورق حلب و فرآیند تولید آن و انواع ورق و کاربرد های آن ، علاقه مندان این صنعت را تا اندازه ای در انتخاب مناسب ورق و قوطی یاری دهند

تاریخچه
تاریخچه نگهداری مواد غذایی شاید به 5000 سال قبل از میلاد مسیح برسد. زمانی که انسان با نمک پاشی به مواد غذایی آن را برای مدتی محدود نگه می داشت.
اولین بار در سال 1240 میلادی، بوهمیا برای ساخت ظروف آشپزخانه و کتری و آب خوری تولید و مورد استفاده قرار گرفت.پس از انقلاب صنعتی در اروپا در جنگ های ناپلئون بناپارت که ارتش نیازمند حمل غذاهای آماده برای رزمندگان بود، استفاده از مواد غذایی کنسرو شده در شیشه های دهان گشاد که درب آن با چوپ پنبه بسته می شد، در فرانسه ابداع شد.
تولید ورق قلع اندود به 1375 میلادی در آلمان بر می گردد. در 1665 میلادی آهن سفید در انگلستان تولید شد. در 1804 نیکولاس اولین کنسرواسیون را در فرانسه انجام داد. مدتی بعد در انگلستان پیتر دورانت با ساخت قوطی های فلزی غیر قابل نفوذ با استفاده از ورق قلع اندود به این روند، تکامل بخشید. طرح تولید قوطی توسط استیونسن در 1874 ارایه شد.در 1850 قوطی آلمینیومی تولید شد.

تعاریف

ورق فلزی 
در ساخت قوطی فلزی می‌توان از ورق های فولادی و یا آلومینیومی استفاده نمود. 
 رق فولادی 
ورق‌های فولادی مورد استفاده در ساخت قوطی های فلزی باید ویژگی های لازم از قبیل تركیب آلیاژی، خواص مكانیكی، پوشش فلزی محافظ و غیره را دارا باشد. 
عناصر تشكیل دهنده فولاد به شرح زیر می باشد :
منگنز، كربن، فسفر ،گوگرد، سیلیكون، مس، نیكل، كروم، مولیبدن و ارسنیك

ورق فولادی سیاه 
این نوع ورق از فولاد نرم كم كربن ساخته می‌شود كه فاقد هر گونه پوشش محافظی در سطح می‌باشد.

سختی سنجی راكول 
روش تعیین سختی ورق فولادی است كه با استفاده از دستگاه سختی‌سنج راكول انجام می‌شود و دارای درجه بندی مختلفی است. سختی ورق های فولادی مورد استفاده در ساخت بسته بندی‌های فلزی با مقیاس (HR30T) و یا (HR15T) بیان می‌شوند.

تمپر
مشخصه‌ای است كه خواص مكانیكی ورق فولادی مانند سختی، مقاومت در برابر كشش، مقاومت در برابر تنش و غیره را نشان می‌دهد، كه هر یك از این خواص به تنهایی گویای مشخصات ورق فولادی نیستند. كدگذاری تمپر یك نوع كدگذاری تو افقی است كه در مورد ورق‌های یك بار نورد شده بر اساس سختی راكول انجام می‌گیرد و قابلیت شكل پذیری را نشان می‌دهد. در مورد ورق های دوبار نورد شده بر اساس حد تنش گسیختگی بیان می‌شود.

ورق فولادی دوبار نورد شده (DR)
ورق‌های فولادی نرم كم كربن كه یك بار دیگر پس از عملیات حرارتی به حالت سرد، نورد می‌شوند تا سختی لازم را به دست آوردند را ورق فولادی دوبار نورد شده گویند.
دو بار نورد سرد برای انواعی از ورق فولادی به کار می رود که پس از آنیلینگ، یکبار دیگر در آنها کاهش قابل توجه ضخامت ایجاد شده است. این نوع ورق در ضخامت های اسمی 14/0 تا29/0میلی متر با فواصل 005/0 میلی متر تولید می شود و دارای استحکام بیشتری نسبت به نوع SR است.

ورق فولادی یكبار نورد شده sr
ورق فولادی نرم كه با كاهش ضخامت در یك مرحله و معمولاً با نورد كردن در حالت سرد ساخته می‌شود. 
یکبار نورد سرد، برای انواعی از ورق فولادی كم كربن به کار می رود که در یک فرآیند نورد سرد به ضخامت مورد نظر رسیده و سپس آنیلینگ و نورد حرارتی شده اند.
از ورق های فولادی سیاه كه فاقد هرگونه پوشش فلزی محافظ سطحی است، نمی‌توان در ساخت قوطی فلزی جهت بسته‌بندی موادغذایی استفاده كرد.

تركیب آلیاژی 
تركیب آلیاژی مختلفی در ساخت ورق های فولادی كاربرد دارد. اما باید به این نكته توجه داشت كه تركیب آلیاژی ورق نباید دارای عناصر سمی و مضر برای سلامتی انسان باشد.

پوشش محافظ فلزی
ورق مورد استفاده در ساخت قوطی مواد غذایی در سطوح داخلی و خارجی باید دارای پوشش محافظ فلزی مناسبی باشد.

ورق فولادی قلع‌دار
ورق فولادی نرم كم كربنی است كه پوششی از فلز قلع، در دو طرف ورق فولادی (در سطوح داخلی و خارجی) به منظور محافظت آن در برابر خوردگی، داشته باشد.
ورق قلع‌دار از سطح به سمت داخل باید دارای چهار لایه به شرح زیر باشد:
الف-لایه روغنی 
این لایه جدا شدن ورق ها را از هم تسهیل كرده و از خوردگی آنها جلوگیری و به چسبندگی پوشش محافظ ثانویه كمك می‌كند. روغن مورد استفاده باید از انواع غیر مضر برای سلامتی انسان باشد. بدین منظور معمولاً از تركیباتی مانند دی‌اكتیل سباسات و یا استیل‌تری بوتیل سیترات استفاده می‌شود. 
ب- لایه غیر فعال شده 
این لایه مانع از به وجود آمدن و گسترش اكسید قلع در سطح ورق شده و به آن قابلیت لاك پذیری و چاپ پذیـری می‌دهد. ساختار این لایه شامل پوششی از فلز كرم، اكسیـد كرم و اكسید كرم هیدراته بر روی سطوح قلع می‌باشد.
پ- قلع 
ت- لایه آلیاژ آهن و قلع 
این لایه مابین سطح فولاد كم كربن و قلع ایجاد می‌شود. این لایه در نگهداری قلع بر روی سطح ورق آهنی است. ورق قلع اندود شده به روش غوطه‌وری در قلع مذاب فاقد این لایه می‌باشد.

ورق های مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی
مهم ترین فلزاتی كه در صنعت بسته بندی قوطی و حلبی بهداشتی به كار می روند، فولاد و آلومینیوم است. ورق های فولادی نیز به دو دسته تقسیم می شوند :
الف- ورق های قلع اندود شده 
ب- ورق های عاری از قلع

ورق فولادی پایه و تولید ورق قلع اندود
ورق فولادی پایه که برای تولید ورق های قلع اندود مورد استفاده قرار می گیرند، از نوع فولاد کم کربن است که دارای آلیاژ مخصوصی است و به روش ریخته گیری مداوم (پیوسته )تولید می شود. این فولاد که در فرآیند نورد گرم به یک نوار طولانی ورق فولادی تبدیل شده، در فرآیندهای متعدد، نورد سرد شده، به ضخامت مورد نظر کاهش می یابد و به روش های آنیلینگ بچ یا پیوسته ویژگی های مکانیکی از جمله سختی و مقاومت کششی، در آن به اندازه تعیین شده می رسد.

در ریختن مواد در قالب به طور پیوسته مواردی که مد نظر قرار می گیرد عبارتند از:
عملیات ریختن مواد در قالب، شامل غیر فلز، دما( 1500-1550 )، زمان ریختن مواد در قالب، سطح، رویه عبور ، دما (870-900 )، ضخامت و عمق، پهن بودن سطح

درکویل ها مواردی که مد نظر قرار می گیرد عبارتند از:
بازرسی سطح، دما ( 570-680 درجه سانتی گراد )، وضعیت لبه

روش نورد گرم، برای فلزات، موجب تولید سطوح صاف و یکنواخت با ضخامت یکسان در ورق های قلع اندود، می شود. با ابداع این فرآیند در سال 1830 میلادی، قیمت تمام شده ورق های قلع اندود کاهش قابل توجهی پیدا کرد. فولاد آلیاژی به روش ریخته گری پیوسته به شمش هایی با ضخامت 200 میلی متر تبدیل می شوند. شمش گداخته با مشعل های برش در طول معین بریده می شود که به آنها شمشال گفته می شود. شمشال های گداخته در فرآیند نورد گرم در چند مرحله کاهش ضخامت داده می شوند تا ورق گرم نوردیده ای به طول صد ها متر تولید شود. ضخامت این ورق 2تا 3 میلی متر است. این ورق طولانی به شکل کویل پیچیده می شود و می تواند تا 20 تن وزن داشته باشد. با اعمال یک روش مکانیکی لایه ای از زنگ و اکسید را که روی ورق را پوشانیده، خرد و نرم می کنند و در یک حمام از اسید های هیدروکلریک یا سولفوریک، زنگ آن را تمیز می کنند. پس از اسیدشویی سطح ورق های آهنی با محلول هیدروکلرریدریک و اسید سولفوریک و آبکشی و خشک کردن، ورق بریده می شود و در صورت لزوم بر روی سطح آن روغن مالیده می شود. برای رسانیدن ضخامت ورق به حدود 13/0تا 49/0 میلی متر یک فرایند 5 یا 6 مرحله ای نورد سرد روی آن لازم است. ورق در انتهای نورد سرد دارای سرعتی حدود 145 کیلومتر در ساعت است. به خاطر گرمای زیادی که حین نورد سرد ایجاد می شود، از امولوسیونی از آب و روغن پالم یا یك ترکیب مشابه برای خنک کاری و روغن کاری بین غلتک ها استفاده می شود. در جریان نورد سرد ضخامت ورق تا 90 % کاهش می یابد و فشردگی مولکولی آن به حدی می رسد که به علت سختی و فنریت، نمی توان آن را برای تولید بدنه و سر و کف قوطی مورد استفاده قرار داده یا فرم دهی نمود. لذا در یک فرآیند آنیلینگ کریستال های ورق تغییر شکل داده می شود تا فشردگی و سختی آن کاهش یابد. این عمل در دمای 600 تا 800 درجه انجام می شود. البته قبلا باید کویل ورق، چربی زدایی شده باشد. برای تولید ورق های با درجه سختی بالاتر از یک کوره آنیلینگ پیوسته و برای تولید ورق با درجه سختی پایین تر از یک کوره بچ آنیلینگ استفاده می شود. در زمان آنیلینگ هوای موجود در داخل کوره با یک اتمسفر فاقد اکسیژن جایگزین می شود تا از اکسید شدن ورق ها و ایجاد زنگ در سطح آنها جلوگیری شود. حرارت غیر مستقیم ناشی از سوختن گاز طبیعی و دمای 600 تا 800 درجه، ساختار کریستالی ورق را که در فرآیند سرد به شکل کشیده و سوزنی در آمده، پس از 3 روز نگهداری در دمای مزبور و سپس خنک کردن آن تغییر شکل می دهد. در کوره های آنیلینگ پیوسته ورق ها از میان لوله های سرامیک مخصوصی عبور می کنند که دارای تشعشع حرارتی ناشی از سوختن گاز طبیعی است. در این شیوه نیز اتمسفر حفاظتی فاقد اکسیژن اطراف ورق ها را فرا می گیرد و زمان آنیلینگ بسیار کوتاه است. سختی ورق هایی که در این فرآیند آنیل می شود، بیشتر از سختی ورق هایی است که در سیستم غیر پیوسته آنیل شده اند. برای ایجاد ویژگی فرم پذیری و نرم کردن ورق، متعاقبا از یک فرآیند نورد گرم و خشک هم استفاده می شود. با این عمل ضخامت ورق به مقدار ناچیزی در حد 1 % کاهش می یابد و در سطح ورق زبری و ناصافی لازم برای قلع اندود شدن در سیستم الکترولیز ایجاد می شود. هنگامی که تولید ورق با ضخامت پایین و استحکام بالاتر مورد نظر باشد، نورد گرم خشک با یک فرآیند نورد سرد ثانوی، جایگزین می شود که ضخامت ورق را بین 10 تا 26 % کاهش می دهد. این ورق پس از پوشش دهی با قلع یا کروم برای استفاده در تولید قوطی های فلزی مواد غذایی می تواند استفاده شود.

مجددا سر و ته کویل ها به هم جوش داده می شوند تا به صورت یک نوار چند هزار متری پیوسته در آمده و در یک فرآیند الکترولیتی با قلع پوشش داده می شوند. پس از پوشش با الکترولیز برای ایجاد براقیت باید ورق ها را به دمایی بالاتر از نقطه ذوب قلع (232 درجه) رساند و سپس آن را در آب سرد کرد. در خاتمه با یک فرآیند شیمیایی به نام پسیویشن لایه سطحی در ورق قلع اندود از نظر شیمیایی غیر فعال می شود تا به وجود آمدن و گسترش اکسید قلع جلوگیری شده و قابلیت لاک زنی و چاپ پذیری ورق افزایش یابد. لایه غیر فعال شامل پوششی از فلز کروم و اکسید کروم و اکسید کروم هیدراته بر روی پوشش قلع است که با غوطه وری ورق قلع اندود در داخل محلول کرومات سدیم یا بدون اعمال جریان الکتریکی پدید می آید.

قبل از بسته بندی ورق ها های تولید شده به صورت ورق یا کویل ، سطح آن با چند میلی گرم روغن در هر متر مربع آغشته می شود تا لغزندگی و حفاظت لازم را ایجاد کند. روغن مورد استفاده باید از انواع غیر مضر برای سلامتی انسان باشد، مانند دی اکتیل سباسات و یا استیل تری بوتیل سیترات .

قلع اندود کردن
تا سال 1934 میلادی قلع اندود کردن ورق ها به روش غوطه وری انجام می شدکه در آن سال، روش الکترولیز برای قلع اندود کردن ورق ها در انگلستان مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن فرآیند پیوسته تولید برای نوارهای فولادی، جایگزین روش تولید غیر پیوسته ورق شد که هزینه تولید ورق قلع اندود را بسیار كاهش داد. اصطلاح فولاد قلع اندود ‌ به صفحه فولاد با كربن كم اطلاق می گردد كه ضخامتی بین 10/0 – 5/0 میلی متر داشته و روكش قلع آن بین 8/2 – 7/1 گرم در متر مربع (ضخامت 4/0 تا 5/2 میكرومتر) روی هر كدام از دو روی آن باشد. ضخامت فولاد قلع اندود بر حسب اختلاف در وزن روكش قلع روی هر صفحه طبقه بندی می گردد. استفاده توام فولاد و قلع ماده ای با استحكام بالا و كیفیت مناسب و مقاوم در برابر خوردگی و دارای سطحی براق و مناسب برای چاپ و پذیرش لاك به وجود می‌آورد. بدیهی است كه تركیب شیمیایی استیل اثر بسزائی روی مقاومت ظروف حاصل از آن در برابر خوردگی دارد. حداکثر مقدار مجاز فلز قلع در مواد غذایی 250 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است.

لایه قلع به روش الكترو شیمیایی و یا غوطه‌وری در قلع مذاب ایجاد می شود. ضخامت قلع بسته به نوع كاربرد و نوع مواد غذایی تعیین می‌شود. 
الف: ورق‌های قلع دار شده به روش غوطه‌وری در قلع مذاب 
این نوع ورق‌ها دارای ضخامت قلع زیاد و یكسان در دو طرف ورق هستند. 
ب: ورق‌های قلع دار شده به روش الكترولیز 
این ورق‌ها می‌توانند ضخامت‌های متفاوتی و یا یكسانی از قلع در دو سطح داشته باشند. قلع 
اندود شده بر روی دو طرف ورق یكنواخت است. 
ورق های استیل به یكی از دو روش زیر قلع اندود می شوند :
الف – روش غوطه وری 
ب- روش الكترولیت 
تا قبل از جنگ جهانی دوم عملا تمام ورق های TP با روش غوطه وری ساخته می شدند. حال آن كه امروزه كمتر از 6 درصد از كل ورق های تولیدی به روش مذكور تهیه می شوند. با روش غوطه وری هیچ گاه امكان پوشش یكنواخت قلع به میزان كمتر از 6/19 گرم در متر مربع در دو رویه میسر نبوده اما در روش الكترولیت كه پس از جنگ جهانی توسعه یافته است، می توان تا 6/5 گرم در متر مربع در مجموع دو سطح فولاد را از قلع به طور یكنواخت پوشاند. یك نوع از ورق های TP تهیه شده به طریقه غوطه وری اصطلاحا ورق فولادی قلع اندود نامیده می شود (90% سرب 10 درصد قلع) این ورق ها كه ورق های SCMT نیز نامیده می شوند، به دلیل خاصیت مسموم كنندگی سرب برای مواد غذائی نباید استفاده شوند .

پوشش قلع بر روی سطح ورق های مخصوص مواد غذائی، 15 تا 80 میلیونیوم یك اینچ بر هر طرف سطح ورق می باشد. ورق فولاد مورد استفاده، ضخامتی حدود یك صدم یك اینچ را دارد كه پس از تمیز نمودن آن را از حمام محلول رقیق اسید سولفوریك یا اسیدكلریدریك عبور داده و سپس ورق ها را ازحمام های الكترولیت كه در قطب آند (مثبت) ورق های قلع قرار گرفته اند و در قطب كاتد (منفی) ورق های فولادی قرار می گیرند، عبور می دهند و به این طریق دو سطح ورق های فولادی قلع اندود می شوند و مهم ترین مزیت روش الكترولیت آن است كه كنترل دقیقی از پوشش قلع را بر روی ورق امكان پذیر نموده است. ورق های قلع اندود در یك اندازه 20*14 اینچ به صورت 112 ورق در یك جعبه (بسته) بسته بندی شده است كل ناحیه ورق 21360 اینچ مربع است كه اصطلاحا به عنوان یك جعبه اصلی كه یك مقیاس صنعتی است، شناخته شده است .

متداول ترین وزن های پوشش قلع 25/0 ، 5/0 ، 75/0 و 1 پوند در هرجعبه اصلی می باشد كه اصطلاحا ورق های مذكور به ترتیب ورق شماره 25 ،‌50 ، 75 ،‌100 نامیده می شود. در حال حاضر 75 درصد ورق های تولیدی از نوع ورق های شماره 25 می باشند.

با كاربرد گسترده ورق های الكترولیت برای اغلب محصولات غذائی، تولید كنندگان ورق های Tp برای صرفه جوئی بیشتر به ورق با پوشش متفاوت روی آورده اند چنین ورقی دارای یك پوشش سنگین تر (5/0 ، 75/0 و 1) بر روی سطح داخلی قوطی و یك پوشش سبك (25/0) پوند قلع بر روی سطح بیرونی می باشد.

مزایا و معایب ورق های TFS,TP 
در ورق های TFS به دلیل نداشتن نقطه ذوب پایین كه مربوط به عدم وجود قلع می باشد، می توان صفحات آن را در كوره با درجه حرارت های بالاتر از TP قرار داده و بدین صورت زمان بازپخت را كوتاه تر كرد .
ورق های TFS در مقابل خوردگی كم تر از ورق های TP مقاومت دارند. بنابراین نیاز به سیستم لاك و روكش در دو سطح دارند.ورقTP از چاپ پذیری بهتری برخوردار است.
از معایب دیگر ورق های TFS در مقایسه با ورق های TP این است كه ظروف ساخته شده از این ورق ها را نمی توان با سرب یا قلع جوش داد زیرا دوخت مضاعف، موجب ترك خوردن لایه كروم می شود و دلیل آن شكننده بودن كروم است. بنابراین این ظروف را نمی توان با روش های متداول در ظروف TP به یكدیگر متصل كرد و جوش داد. بلكه باید از روش جوش دادن مقاومتی یا استفاده از چسب های آلی، عمل مرتبط ساختن و دوخت و در نهایت ساختن ظروف را انجام داد.
قلع به جز از میزان 8/2 گرم بر متر مربع به دلایل زیر به عنوان پایه مقاوم در برابر ماده غذایی تلقی نخواهد شد:
الف- افزایش قیمت ورق پایه با مصرف قلع بالاتر
ب- پیچیدگی فرآیند در تولید ورق قلع اندود با قلع بالا
پ- شرایط سخت نگهداری قوطی لاک نخورده در مقابل عوامل محیطی مانند رطوبت
ت- مقررات جهانی کنترل میزان مهاجرت قلع به داخل غذا

ورق های 2CR
در سال1960 شركت فولاد ایالات متحده ورق فرولیت یعنی نوع جدیدی از ورق قلع اندود برای قوطی ها را به بازار عرضه كرد. این ورق جدید كه تا دو برابر ضخامت آن كاهش یافته است، از ورق قلع معمولی نازك تر می باشد اما سختی خوبی داشته و تولید آن ارزان تر تمام می شود و نسبت به ورق های معمولی با قیمت پایین تر در هر جعبه اصلی به فروش می رسد. این نوع ورق ها اصطلاحا ورق های 2CR نامیده می شوند كه سه نوع تجاری DR-10 , DR-8 , DR-9 به بازار عرضه شده است. نوع DR-10 از درجه سختی و استحكام بالاتری برخوردار است از این ورق ها هر چند در ابتدا برای آشامیدنی های گازدار استفاده شد ولی امروزه عمومیت بیشتری پیدا كرده است.
برش ورق به 2 صورت برش مستقیم ، برش زیگزاگ انجام می گیرد .

استانداردهای مواد
معتبرترین استانداردها شامل موارد زیر است: 
الف - استانداردهای بین المللی ISO برای ورق های قلع اندود
ب - استانداردهای اروپایی EN برای ورق های قلع اندود الکترولیتی
پ - استانداردهای آمریکایی برای ورق های قلع اندود
که برای مواد مختلف به صورت زیر به کار می رود:
نوار باریک فولادی پوشش نیافته رول شده سرد برای فرم دهی سرد- شرایط فنی تحویل با استاندارد: 139 12.97 DIN EN 10
نوار باریک فولادی رول شده سرد- رواداری های ابعادی با استاندارد: DIN EN114010.96
مشخصات استاندارد برای تولیدات قلع – ملزومات عمومی با استاندارد: ASTM A 623-02
مشخصات استاندارد برای تولیدات قلع – ملزومات عمومی با استاندارد( متریک ): ASTM 623M-02
مشخصات استاندارد برای تولیدات قلع- ورق قلع اندود الکترولیتیک – ملزومات عمومی با استاندارد:ASTM 625/A 624M-98
برای تولیدات قلع ورق سیاه یکبار نورد شده – ملزومات عمومی با استاندارد: ASTM A 623-02 
برای تولیدات قلع ورق قلع اندود الکترولیتیک دوبار نورد شده با استاندارد: 626/A 626M-98 ASTM
روش های آزمون استاندارد برای تعیین وزن پوشش قلع برای ورق قلع اندود الکترولیتیک با استاندارد: ASTM A 630-98
برای تولیدات قلع ورق سیاه با پوشش کروم الکترولیتیک، یکبار و 2 بار نورد شده استاندارد: ASTM A 657M-98a

نشانه گذاری و بسته بندی
نشانه گذاری ورق و رول قلع اندود
الزامات دیگری نیز برای ورق های قلع اندود که به صورت ورق یا رول تولید می شوند که مهم ترین آنها یکنواختی ضخامت ورق و پوشش آن در نقاط مختلف اعم از جهت عرضی و جهت طولی است. عدم وجود کمانش در لبه ورق و خارج از گونیا نبودن نیز از الزامات دیگر است.
در بسته بندی کویل ها نقطه ای که دو لبه ورق با جوش نقطه ای بهم می رسند باید دقیقا" با نشانه گذاری مناسب مشخص شده باشند. هم پوشانی ورق ها در نقاط جوش کاری شده نباید از 10 میلی متر تجاوز کند. 
تولیدات یکبار و دوبار نورد که با استاندارد اروپا تحت پوشش قرار می گیرند با مشخصات زیر به ترتیب طراحی و نشانه گذاری می شوند:
تعریف ماده ( کویل یا ورق قلع اندود یا کویل یا ورق ECCS )، شماره استاندارد اروپا ( EN 10202 . (، نمادی برای تولیدات قلع، درجه خاصیت مکانیکی، نوع آنیل کردن، نوع تمام کردن 
در حالت قلع اندود ورق، جرم های پوشش و ترکیبات آنها، E ( برای پوشش یکنواخت در دو طرف) یا D ( برای پوشش متفاوت در دو طرف) و در حالت کویل یا ورق ECCS حروف آن به صورت ECCS ( 5.6/5.6 E یعنی 5.6 گرم بر متر مربع در هر طرف و 2.8 /5.6 D یعنی 5.6 گرم بر متر مربع در یک طرف و 2.8 گرم بر متر مربع در طرف دیگر )
در حالت قلع اندود ورق ،رواداری پوشش وپسویشن 
ابعاد به میلی متر برای کویل ها ضخامت ضربدر عمق رول و برای ورق ها ضخامت ضربدر عمق رول ضربدر طول برش 
مثال : ورق قلع اندود یکبار نورد سرد مطابق با استاندارد اروپایی با درجه فولاد S275 بچ آنیل شده، تمام سنگ، پوشش یکنواخت با جرم پوششی 8/2 گرم بر متر مربع برای سرعت بالای لحیم کاری ، 300 پسویشن با ضخامت .22 میلی متر، رول با عمق 800 میلی متر و برش 900 میلی متر طراحی شود : Tinplate sheet EN 10202-TS275-BA-ST-E2,8/2,8-HS-300-0.22*800*900 
ضخامت ماده بایستی به صورت زیر تایید شود :
انحراف از ضخامت اندازه گیری شده در مرکز خط نوار نبایستی از 5 % تجاوز کند.
انحراف از ضخامت اندازه گیری شده در هر نقطه با 6 میلی متر لبه برش بیستی بین 5-8 درصد باشد.
ضخامت متوسط نبایستی از ضخامت اسمی2 % بیشتر با شد.

بسته بندی
کلاف ها
به حالت عمودی بسته بندی می گردد که قطر داخلی 420+10 و 420-15 یا 580+10 و 580-15 میلی متر می باشد مگر این که متقاضی به نحو دیگری در خواست نماید
ورق ها
روی پالت با وزن تقریبی بین 1000 تا 2000 کیلو گرم عرضه می شود که معمولا وزن آن مضرب 100 است.

نتیجه گیری
به طور کلی ورق های قلع اندود به دلیل تقسیم بندی های متنوعی که در بالا اشاره شد، دامنه وسیعی از کاربرد را ارائه می کند که استفاده کننده از آن در صورتی که کاربرد های انواع مختلف آن را بداند می تواند به صورت بهینه در بسته بندی قوطی فلزی برای محصولات غذایی مختلف از آن بهره ببرد و محدودیت خاصی ندارد، به جز اینکه وزن آن نسبت به آلومینیم بیشتر و قیمت قلع بالاست که اگر این موارد محدودیت اهمیت چندانی برای سازنده قوطی نداشته باشد، یک ورق خوب برای استفاده در بسته بندی قوطی فلزی به شمار می رود.




:: مرتبط با: روش های تولید , متالورژی و ریخته گری ,
:: برچسب‌ها: تین پلیت:ورق قلع اندود ورق قلع اندود یا ورق حلبقوطی آلمینیومیسختی سنجی راكول تمپرورق فولادی دوبار نورد شده (DR)ورق فولادی یكبار نورد شده srورق فولادی نرم آنیلینگ و نورد حرارتیپوشش محافظ فلزیورق فولادی قلع‌دار فلز كرم , اكسیـد كرم و اكسید كرم هیدراته لایه آلیاژ آهن و قلع ورق فولادی پایه و تولید ورق قلع اندودمزایا و معایب ورق های TFS , TP ورق های 2CRشركت فولاد ایالات متحده ورق فرولیتاستانداردهای اروپایی EN139 12.97 DIN EN 10DIN EN114010.96ASTM A 623-02ASTM 623M-02ورق ECCSپالت ,

تاریخ انتشار : 1397/01/24 | نظرات
می توانید دیدگاه خود را بنویسید
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر